8. ROČNÍK FESTIVALU SEVERSKÁ FILMOVÁ ZIMA PŘÍNÁŠÍ BALET, VÁLKU A SEXUÁLNÍ REVOLUCI

Severská filmová zima po osmé. Tradiční přehlídka kinematografie severských a pobaltských států pořádaná Severským filmovým klubem proběhne letos ve znamení osmiček. 8. ročník v roce 2018 přináší celkem 28 snímků. 8 novinek, 8 filmů ze Švédska, 8 z Norska a 8 komedií.
8. 2. v 18 hodin proběhne v kině Lucerna slavnostní zahájení, kde oceníme 8 vylosovaných diváků.

Festival zahájí ve čtvrtek 8. února velvyslankyně Finska Helena Tuuri, která zároveň uvede drama Nekonečná cesta. Jussi Ketola (Tommi Korpela) je roku 1930 přinucen finskými antikomunisty vydat se „nekonečnou cestu“ z Finska do sovětského Ruska. Jeho jediným snem je návrat k rodině, a to za jakoukoli cenu. Do 70. let 20. století se vypravíme v dalším finském snímku Na věčné časy, kdy sexuální revoluce zavítala do odlehlého severofinského městečka plného věřících. Jak moc to poznamená chlapce, kteří přihlíželi sexuálnímu osvobození svých rodičů?

Film 9. duben připomíná napadení Dánska Německem v roce 1940. Informace o kapitulaci Dánska se ovšem nedostala ke všem jednotkám a některé pohraniční stráže bránily svou zemi do posledních sil i po kapitulaci státu. Příběh o baletce, které během nacvičování Giselle diagnostikují trvalé poškození kyčlí, vypráví další dánské drama Darling. Dee nechce opustit balet také proto, že její manžel Frans pracuje jako choreograf a začne trénovat mladou Polly, kterou si brzy oblíbí veřejnost i on sám. A Dee začne žárlit. Představitelka Polly, Astrid Grarup Elbo, byla zároveň odbornou poradkyní snímku Kráčej se mnou o propojení světů raněného vojáka z Afganistánu a baleríny Dánského královského baletu.

Po smrti manželky potřebuje Kjetil Restart. Adpotovaného syna přestává zvládat, proto se společně vydají do Kolumbie hledat jeho biologickou matku. Chcete nahlédnout do zákulisí marketingu energetického nápoje? Kupte si DRIB. Dalšími nabízenými norskými snímky jsou existenciální drama Z balkonu, komedie o užívání si života i přes manželovu nevěru Staying Alive či Ženy v příliš velkých pánských košilích, o ženách hledajících svou identitu a štěstí.

Na Útěk do budoucnosti se vydal Svante, mladý muž, trpící nevyléčitelnou srdeční vadou. Z roku 1973 prchá podivným vlakem do roku 2016, kde spolu se svou novou láskou hledá dostupnou léčbu i způsob, jak společně žít, když pocházejí ze dvou různých období. Nepřestávej snít. O tom ví své i Mirja, která po propuštění z vězení hledá své místo. Žije dvojí život a dělí jej mezi péči o nemocnou matku a kamarádky, které jí vždy byly skutečnou rodinou. Na aktuální témata homosexuality, náhradního rodičovství a přistěhovalectví se zaměřuje se značnou dávkou nadsázky komedie Kyselé Vánoce. Švédskou klasikou se staly Povídky ze Stockholmu o zkřížení osudů pěti lidí, jejichž životy změnil náhlý výpadek proudu.

Z pobaltské kinematografie opět zařazujeme do programu retro komedii Hrdinové o útěku tří mladíků ze sovětského Estonska za pohodlnějším životem ve Švédsku a estonský remake dánského hitu Třídní sraz po estonsku. Litevská Výletnice je příběhem desetileté dívky, která unikla z deportačního vlaku a vydává se na 6000 km cestu ze Sibiře zpět domů do rodné Litvy.

Festival se dlouhodobě snaží vyjít vstříc i divákům se sluchovým postižením. Všechny filmy jsou opatřeny barevně upravenými titulky. Při promítání v Praze, Brně a Ostravě budou filmy navíc opatřeny titulky anglickými.

Festival pořádá Severský filmový klub za finanční podpory společnosti Volvo Car Czech Republic s.r.o., Ministerstva kultury ČR, Magistrátu hlavního města Prahy, Magistrátu města Brna a ambasád severských států.

PRAHA, KINO LUCERNA, 8.-14. 2. 2018
BRNO, SÁL BŘETISLAVA BAKALY, 26. 2.-2. 3. 2018
HODONÍN, KINO SVĚT, 13. 2.-21. 2. 2018
HOSTIVICE, SOKOLOVNA, 2.-3. 3. 2018
HRADEC KRÁLOVÉ, BIO CENTRAL, 13.-15. 2. 2018
JESENÍK, ENNEA CAFFÉ, 8. 2.-27. 2. 2018
LIBEREC, KINO VARŠAVA, 15.-17. 2. 2018
OSTRAVA, MINIKINO, 8.-12. 2. 2018
POLIČKA, DIVADELNÍ KLUB POLIČKA, 11. 2.-3. 3. 2018
SLANÝ, KINO PROSTOR, 8. 2.-14. 2. 2018
TŘEBUŠÍN, KINO KALICH, 24. 2. 2018
ÚSTÍ NAD LABEM, FOKUS KAFE, 19.-23. 2. 2018
ÚSTÍ NAD ORLICÍ, MALÁ SCÉNA, 16.-18. 2. 2018
ZLÍN, GOLDEN APPLE CINEMA, 8.-11. 2. 2018

Více informací o festivalu a jednotlivých filmech najdete na stránkách Severského filmového klubu: www.sfklub.cz
KONTAKT: Tereza Lysá, tel. +420 602 456 762, pr@sfklub.cz